zaterdag 19 september 2015

Nara, oudste hoofdstad van Japan


Met de trein en metro in 45 minuten naar Nara, ten zuiden van Kyoto.
Van 710 -794 was Nara de hoofdstand van Japan.
Daarna Kyoto en tegenwoordig Tokio sinds 1868.
In Nara zijn veel invloeden geweest vanuit China en Korea die terug te vinden zijn in de vele boeddhistische tempels in en rond de stad.
Dick bezoekt twee musea van de Kofuku-ji tempel, terwijl de rest op hem wacht. Tijd vergeten... zo mooi was het :-)
Voor een tempel in restauratie kun je dakpannen kopen, waarop je dan een wens kunt schrijven: € 10,- per stuk... koopje toch?


Daarna gaan we naar de Todai-ji tempel, met het grootste houten gebouw van de wereld met binnenin een bronzen Boeddha van 16 m hoog. Indrukwekkend en mooi en niet al te druk deze keer:

De grote houten hal

De 16 m hoge Boeddha

Tot slot bezochten we de Kasuga Taisha, shintoĆÆstische tempel. Een lange laan met lantaarns en pilaren (vaak begroeid met mos en grassen) leiden naar het heiligdom, dat we niet bezochten. Alles mooi gelegen tussen bomen en een begroeide heuvel, waar in het voorjaar veel bloeit.Tot slot van deze mooie dag bekeken we het nieuwe station van Kyoto,  van architect Hiroshi Hara, waar we morgen naar terug gaan, want nu was er te weinig tijd.
Om deze dag sfeervol te beƫindigen nog een nuttige aanwijzing hoe je de 'zweefplee" moet gebruiken:Overal in Japan vind je wc's, altijd schoon en gemakkelijk te vinden. Geen Hema's waar je voor 50 cent en na lang zoeken terecht kunt op een eenvoudig en niet altijd fris pleetje. Anderzijds zie je in Japan bijna nergens een prullenbak, met als gevolg dat je soms uren met een plastic zakje loopt te leuren,  spiedend naar een plekje om het te dumpen, want zomaar achteloos op straat laten vallen is absoluut "not done" in Japan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten