zaterdag 19 september 2015

Vermaak je zelf!

Onze laatste hele dag in Kyoto wordt besteed aan de stad verkennen en dan zonder onze gids Ben Steenkist.
Voor 10 uur moet je koffer afgegeven zijn ivm met separaat transport naar Tokio.
De reizigers gaan maandagmorgen (dus zonder koffer!) met de Shingkansen hoge snelheidstrein.

Er vormen zich vandaag kleine groepjes binnen de 18 reizigers en een ieder gaat zijns weegs.
Dick en ik wilden eerst gaan fietsen naar een paar interessante dingen in de stad, maar gezien het drukke verkeer, het links rijden en de grote afstanden, zien we hiervan af.

Welke bus nemen we?

We kopen een dagkaart voor de bus en gewapend met een plattegrond van de vele buslijnen,  een fles water en een zak koekjes gaan we op stap, het avontuur tegemoet.
Onze eerste stop is het Nijo kasteel, met een prachtige grote tuin er omheen. Het stamt uit de Edo periode (1600-1868) en heeft in heel veel kamers mooie wandschilderingen die niet op de foto mogen. Hoewel het zondag is en ook nog heerlijk weer, is het niet zo heel erg druk vanmorgen! 

Hierna pakten we twee bussen om naar de Eikando zen tempel te gaan, helemaal aan een uiteinde van de stad. Hier speelt de legende van de Amida Boeddha, die achterom keek  en de mensen liet volgen. Hij zal ons allemaal het paradijs binnen laten gaan... goed vooruitzicht op deze mooie zondagmorgen. 
De tempel lag een beetje tegen een berghelling aan en had na een kleine klim ook een pagode met geweldig uitzicht over de stad. Binnenin weer mooi wand- en plafondschilderingen en ruimtes met beelden, waar je ook mensen zag bidden en ook gezellig kletsen.

Pagode in herfstkleuren


Vanaf deze tempel liepen we het Filosofenpad van ca. 2 km langs een kleine rivier naar een volgende tempel, die we niet meer bezochten. 
We namen 2 bussen richting station, waar we nog het magnifieke stationsgebouw beter wilden bekijken. Ongelooflijk, wat een mooi levendig station, met veel open ruimtes en mooie vormgeving van overkappingen en kantoorgebouwen. Onderaan de brede trappen werd een concert gegeven. 
We hebben er uitgebreid rondgekeken, lekker gegeten en gedronken en kwamen via wat omzwervingen met de bus toch tegen 21 uur weer terug in ons hotel. 
Mooie dag zo met zijn tweetjes..... 


Nara, oudste hoofdstad van Japan


Met de trein en metro in 45 minuten naar Nara, ten zuiden van Kyoto.
Van 710 -794 was Nara de hoofdstand van Japan.
Daarna Kyoto en tegenwoordig Tokio sinds 1868.
In Nara zijn veel invloeden geweest vanuit China en Korea die terug te vinden zijn in de vele boeddhistische tempels in en rond de stad.
Dick bezoekt twee musea van de Kofuku-ji tempel, terwijl de rest op hem wacht. Tijd vergeten... zo mooi was het :-)
Voor een tempel in restauratie kun je dakpannen kopen, waarop je dan een wens kunt schrijven: € 10,- per stuk... koopje toch?


Daarna gaan we naar de Todai-ji tempel, met het grootste houten gebouw van de wereld met binnenin een bronzen Boeddha van 16 m hoog. Indrukwekkend en mooi en niet al te druk deze keer:

De grote houten hal

De 16 m hoge Boeddha

Tot slot bezochten we de Kasuga Taisha, shintoĆÆstische tempel. Een lange laan met lantaarns en pilaren (vaak begroeid met mos en grassen) leiden naar het heiligdom, dat we niet bezochten. Alles mooi gelegen tussen bomen en een begroeide heuvel, waar in het voorjaar veel bloeit.Tot slot van deze mooie dag bekeken we het nieuwe station van Kyoto,  van architect Hiroshi Hara, waar we morgen naar terug gaan, want nu was er te weinig tijd.
Om deze dag sfeervol te beƫindigen nog een nuttige aanwijzing hoe je de 'zweefplee" moet gebruiken:Overal in Japan vind je wc's, altijd schoon en gemakkelijk te vinden. Geen Hema's waar je voor 50 cent en na lang zoeken terecht kunt op een eenvoudig en niet altijd fris pleetje. Anderzijds zie je in Japan bijna nergens een prullenbak, met als gevolg dat je soms uren met een plastic zakje loopt te leuren,  spiedend naar een plekje om het te dumpen, want zomaar achteloos op straat laten vallen is absoluut "not done" in Japan.