maandag 7 september 2015

Fukuoka - Nagasaki

Vandaag naar het zuiden  van het eiland Shikoku naar Nagasaki:


Bij het verlaten van de stad zagen we de stad met de haven mooi liggen.
Na een paar kilometer maakten we een flinke wandeling langs het strand; schoenen uit en verder de hele dag met zand in je gympen.In het gebied ten zuiden van Fukuoka bij Okawachiyama (Saga ) zijn heel veel pottenbakkerijen en nog meer rijstvelden. De rijst zal binnen nu en een maand geoogst worden en staat er prima bij. 
Het wordt wel gesubsidieerd, want aan de overkant in Californië kost rijst de helft.


Ze maken hier prachtige borden, kopjes, vazen etc. Jammer dat het moeilijk te vervoeren is. De bergen rondom zijn helemaal groen begroeid, lijkt wel hele grote broccoli.... heel anders dan bergen in Europa.


Huis ten Bosch is een idee van een Japanse zakenman. In 1979 bezocht hij voor het eerst Europa, waarbij hij ook NL bezocht. Tijdens het bezoek aan Nederland raakte hij onder de indruk van de Nederlandse ervaring met het inpolderen van water. Hij was op zoek naar een unieke attractie voor de omgeving van de Omurabaai, een mooi gebied in Japan dat tot dan maar weinig toeristen trok. Denkend aan de eeuwenoude Nederlands-Japanse handelsbetrekkingen, waarbij de Nederlanders op een klein eiland net buiten Nagasaki een dorpje hadden gebouwd, besloot hij in Japan een moderne variant op Dejima te bouwen waarin Nederlandse stadsplanning werd gecombineerd met Japanse technologie.
Huis ten Bosch

Bij het oversteken van een grote baai (te voet over een brug) hadden we goed uitzicht op de drie torens, vanaf waar in 1945 het commando werd gegeven om Pearl Harbour aan te vallen. 
Het commando luidde: Nitake = beklim de berg.

De torens zijn tegenwoordig een monument.